ساعت بیولوژیک بدن
ساعت بیولوژیک بدن
چرخه ساعت اصلی بدن (SCN) نام دارد و قسمتی از این سیستم با آزاد کردن هورمون ملاتونین در هنگام شب تنظیم میشود.
این هورمون به بدن از شب شدن خبر میدهد و کمک میکند فرد احساس خواب آلودگی پیدا کند. در ادامه مطلب به این نکته میپردازیم که در طول شب برای بدن چه اتفاقی میافتد و این که زمان چه نقشی در کارکرد اعضای بدن دارد.
ساعت ۳ صبح، اوج جوانسازی پوست است:
از ساعت ۸ شب روند فعالیت بدن کند میشود. به عنوان مثال، فشارخون به تدریج افت میکند و عملکردهای کلیدی مانند ضربان قلب، میزان تنفس و تولید ادرار بین ۳ و ۴ بامداد به پایینترین حد خود میرسد. این کار کمک میکند تا در فاصله کمتری، بدن بتواند انرژی ذخیره کند. جالب است بدانید در همین زمان است که تولید سلولهای پوست نیز به اوج میرسد اما اگر در این زمان ورزشهای شدید انجام دهید، انرژی هدر میرود و در نتیجه روند جوانسازی پوست به عقب میافتد.
این ایجاد اختلال در ساعت بیولوژیک، میتواند به چین و چروک زود رس پوست منجر شود.
*چرا هنگام صبح، احساس سرما میکنید:
طی شب، دمای بدن از ۳۷ درجه سانتی گراد به دمای خیلی پایین تر افت میکند، این امر برای کمک به ذخیره انرژی است. دمای بدن بین ۳ و ۴ صبح افت میکند و در زمان بیدار شدن افزایش مییابد. همچنین در اوایل ظهر دمای بدن کمی افت میکند و در اوایل عصر بالا میرود.
با پایین رفتن دما، میزان تمرکز افت میکند. این امر میتواند روی عملکرد کارمندان در شیفت شب تأثیر بگذارد و هوشیاری آنها را در ساعتهای اولیه کم کند.
*غذا خوردن دیر وقت به یبوست منجر میشود:
به محض به خواب رفتن، سیستم گوارش نیز به خواب میرود. عملکرد دستگاه گوارش در نیمه شب کند میشود و کبد روی کارهایی مانند آزاد کردن کالریها برای ادامه کار اعضای حیاتی بدن، تمرکز میکند.
دیر غذا خوردن در شب باعث ناتمام ماندن روند هضم میشود. مواد غذایی از رودهها به کندی عبور میکند و فعالیت آنزیم هایی که غذا را میشکند نیز کاهش پیدا میکند. همه این عوامل میتواند به یبوست و دل درد منجر شود. خوابیدن با شکم پر یکی از عمدهترین عوامل سوزش سردل است.
بهتر است حداقل ۲ ساعت قبل از خواب غذا بخورید.
- ۹۴/۰۸/۰۶